NAGY GÉPSZERVIZ BUDAPEST STIHL VIKING BOSCH MAKITA FLEX

Stihl Viking Bosch Makita Flex Szerviz Javítás Profi Ipari Gép és Alkatrész

Tel:0670/272-55-63

Csak profi gépekkel foglalkozunk!

 

 STIHL INNOVÁCó

 

 

STIHL Tippek - Tanácsok!

BOSCH-MAKITA

FLEX Új Gépek

Alkatrészek

Stihl- Viking- Bosch- Makita- Flex

 ( INGYENES TANÁCSADÁS !) online!

 


 

 stihl.jpg

 

viking.jpg

 


 

bosch.jpg

 


 makita.jpg

 

 

 

flex_az_eredeti.jpg

 

 Nagy gépszerviz Budapest

Tel:0670/272-55-63

 

Robbantott ábrák>>

Érdekességek!

stihlfuresz.png

 

Mit jelentenek a Stihl láncfűrész leírásában felsorolt kifejezések?

Avagy, mit is tudhat egy Stihl motorfűrész?

Stihl 2-Mix technológia:

A benzinmotoros láncfűrész égésterében öblítéskor üzemanyagot nem tartalmazó légréteg keletkezik az elégetett üzemanyag és a forgattyúházban lévő friss üzemanyag között. Ez a réteg mérsékli a gázadagolás megváltoztatásakor fellépő, üzemanyagot is tartalmazó öblítési veszteséget, ezáltal a láncfűrész jobb emissziós értéket produkál.

Stihl antivibrációs rendszer:

A motoros láncfűrész és fűkasza fogantyúinálkeletkező erős rezgések hosszú távon a kézben és a karban jelentkező keringési problémákhoz vezethetnek. A Stihl ezért kifejlesztette a kiváló antivibrációs rendszert mely jelentősen csökkenti a benzinmotoros láncfűrész és fűkasza fogantyúinál fellépő, a robbanómotor és a mozgó alkatrészek által keltett rezgéseket.

Dekompresszor szelep:

A dekompressziós szelep a láncfűrészindításnál a hengerben lévő sűrített keverék egy részét távozni engedi. Ezáltal a szükséges húzóerő a behúzó kötélen jelentősen csökken így a láncfűrész indítórendszere is kímélve van.

 Stihl hosszú élettartamú levegőszűrő rendszer előleválasztással:

A láncfűrész által beszívott levegőt lendkerék hozza mozgásba. A centrifugális erő révén a nagyobb és nehezebb szennyező részecskék kifelé, továbbá az emelkedő rámpán keresztül felfelé perdülnek. Így az előleválasztó csatornának köszönhetően már rendkívüli mértékben megtisztított levegő jut a légszűrőbe.

Stihl HD2 levegőszűrő rendszer:

Az újonnan kifejlesztett polietilén szűrőanyagból készült HD2-szűrő akár 70%-al sűrűbb anyagú, mint a gyapjú- és poliamid szűrők, így már a láncfűrész motorjába bejutó legfinomabb port is képes kiszűrni. Emellett olaj és víztaszító, ami nagyon megkönnyíti a tisztítását. A PET szűrőpatron szerszám használata nélkül ki- és beszerelhető. (Az ábra jobb felső sarkában található)

Stihl négycsatornás technológia:

 A gyújtás előtt a láncfűrész motorjában az üzemanyag-levegő keverék négy csatornában keveredik össze. Az üzemanyag ez által optimálisan ég el, és jelentősen megnő a láncfűrész motorjának a hatékonysága. Így a láncfűrész kevesebbet fogyaszt, nagy lesz a forgatónyomatéka, és nagy fordulatszám-tartományban képes működni.

Egykaros kezelés:

A benzines láncfűrész funkcióinak - mint hideg- és meleg indítás, üzemelés és leállítás - irányítása egyetlen kar segítségével történik. Ez a motorfűrész kezelését különösen komfortossá és biztossá teszi, mivel így a kéz mindig a fogantyún marad.

A Stihl elektronikus M-Tronic láncfűrész motorvezérlés:

A Stihl M-Tronic motorvezérlés elektronikával szerelt motorfűrész üzemanyag-adagolása teljesen elektronikusan vezérelt. Az elektronika automatikusan szabályozza a láncfűrész valamennyi üzemállapotában a gyújtási időt és az üzemanyag adagolást, méghozzá a külső feltételektől, vagyis a hőmérséklettől, a tengerszint feletti magasságtól és az üzemanyag minőségétől függően. Folyamatosan optimális motorteljesítményt, állandó legnagyobb fordulatszámot, és nagyon jó gyorsulást biztosít a láncfűrész gépnek. Az M-Tronic láncfűrész elektronika motorvezérlés használatával egyáltalán nincs szükség a porlasztó kézi beállítására. Az elektronikus hideg/melegindítás-észlelésnek köszönhetően mindössze egy indítási pozíció található a láncfűrész kombikarján.Kevés számú berántással, átváltás nélkül indíthatjuk a láncfűrész gépünket. A hidegindítás után is azonnal a megfelelő sebességre gyorsíthatunk. Az elektronika megjegyzi a láncfűrész utolsó használatakor alkalmazott beállításokat, így azonos külső feltételek mellett a láncfűrész minden újraindításánál azonnal rendelkezésre áll a szükséges motorteljesítmény.

Kombikar az M-Tronic-os Stihl láncfűrész gépeken:

Az M-Tronic elektronika a hideg és meleg indítást elektronikusan érzékeli, csak egy indulási, egy üzemi, és egy kikapcsolva állásra van szükség a kombinált karnál. Az  M-Tronic elektronikával szerelt láncfűrész esetében elmarad a félszívató, és a szívató kar pozíció. A pontos keverékarányt és a pontos tüzelőanyag adagolást az elektronika elvégzi, szabályozza. Figyeljünk arra, hogy ez az elektronikus szabályzás a láncfűrész bemelegítését nem helyettesíti! Könnyen elfeledkezhetünk róla, mert a láncfűrész rögtön egyenletesen jár az M-Tronicnak köszönhetően. Pár perc melegítés után vágjunk csak a láncfűrész gépünkkel!

Stihl ElastoStart:

A kompressziónyomás következtében a kétütemű motorok beindításánál lökésszerű erők lépnek fel, amelyek az izmokat és az ízületeket megterhelik. A Stihl láncfűrész berántásánál az ElastoStart ezt érezhetően csökkenti. Egy speciális, a láncfűrész indítófogantyújában lévő rezgéscsillapító elem a húzóerőnek megfelelően elfordul, így lehetővé teszi az egyenletes, hirtelen erőkifejtés nélküli indítást.

Stihl ErgoStart: (E)

A motorfűrész forgattyús tengelye és indítószerkezete között elhelyezkedő acélrugó kiegyenlíti az erőkifejtést , így az a berántó kötélen alig érezhető. Az eredmény: a Stihl ErgoStarttal felszerelt láncfűrész fele erőráfordítással indítható.

Stihl Ematic-lánckenőrendszer:

A Stihl Ematic rendszert az Ematic vezetőlemez, a Oilomatic fűrészlánc és egy szabályozható adagolású, illetve csökkentett anyagtovábbítású olajszivattyú alkotja. A láncolaj célzottan és veszteség nélkül oda kerül, ahol szükség van rá, így a lánckenőolaj felhasználása akár felére is csökkenthető.

Stihl gyors láncfeszítés: (B)

A STIHL láncfűrész gyors láncfeszítő rendszere a fűrészlánc megfeszítését egészen egyszerűvé teszi. A láncfűrész oldalán a fűrészlánc a lánckerék fedelének meglazítása után szerszám nélkül kézzel, mindössze egy állító kerék segítségével megfeszíthető.

Elvesztésbiztos anyacsavar

A láncfűrész lánckerékfedelén, a vezetőlemez felerősítésére használt csavaranyák kiesés, leesés elleni biztosítása. Ha lecseréli a fűrészláncot a láncfűrész gépen, a láncvezető felerősítő csavarjai a helyükön maradnak, és biztos hogy nem vesznek el. Az MS 241 az elsők között lévő STIHL láncfűrész, amelyet biztosított láncvezető rögzítő csavarral láttak el. Előnyös megoldás a helyszínen történő fűrészlánc csere esetén.

Stihl karburátor előmelegítés:

A STIHL karburátor előfűtéssel felszerelt láncfűrész hideg időben is jól működik. A téli beállítás esetén előmelegített levegő áramlik a láncfűrész karburátora köré, és ez megakadályozza annak befagyását. A nyári és a téli beállítás egyetlen egyszerű mozdulattal állítható át a láncfűrész üzemmód kapcsolójával.

Katalizátor :(D)

A benzinmotoros láncfűrész károsanyag kibocsátása a felhasználó szem- és nyálkahártya irritációjához vezethet, és a környezetet is terheli. Az elsőként a STIHL fejlesztette ki a motorfűrész katalizátort (D), amellyel a káros szénhidrogének arányát a füstgázban akár 80%-kal is csökkenthetik.

Kézi üzemanyagpumpa:

A kézi üzemanyag-szivattyúval egy hüvelykujjnyomással üzemanyag kerül a láncfűrész karburátorába, ezáltal egy hosszabb üzemszünet után is kevesebb rántással beindítható a motorfűrész.

Stihl kompenzátor:

A STIHL kompenzátor a láncfűrész karburátorának szabályzóegysége, mely gondoskodik arról, hogy a légszűrő növekvő elpiszkolódásánál is a motorteljesítmény, a füstgázminőség és az üzemanyag felhasználás hosszú időn keresztül közel azonos maradjon. A motorfűrész légszűrőjét csak akkor kell tisztítani, amikor a láncfűrész teljesítménye érezhetően visszaesik, ezáltal lehetővé válik a láncfűrész karbantartás nélküli, nagyon hosszú használata is.

Stihl oldalsó láncfeszítés:

A Stihl láncfűrész láncfeszítése oldalirányban, a lánckerék-fedélen állítható. Ez kizárja az éles fűrészlánccal való érintkezést.

Stihl QuickStop láncfék:

A QuickStop láncfék védőmechanizmus a motorfűrész használatában. A láncfék az első kézvédővel hozható működésbe, és a fűrészlánc a másodperc törtrésze alatt megáll. A láncfűrész elegendő nagyságú visszaütésénél a QuickStop láncfék automatikusan működésbe lép.

Stihl QuickStop Super láncfék: (Q)

A kényelmes láncfék - kizárólag a Stihl láncfűrész sajátja. A QuickStop Super-rel szerelt láncfűrész gépen a fűrészlánc abban a pillanatban megáll, amint a motorfűrész hátsó fogantyúját elengedik. Azok a munkálatok a QuickStop Super-rel különösen hatékonyan és kényelmesen kivitelezhetőek, amelyeknél a motorfűrész vágását gyakran kell megállítani.

Stihl szerszám nélkül nyitható tankzárak:

Szabadalmaztatott Stihl fejlesztés a speciális zár az üzemanyag- és olajtartályokhoz. Az ezzel ellátott benzinmotoros láncfűrész tankja gyorsan, nagyobb erőkifejtés és szerszám nélkül nyitható és zárható le újra.

Mennyiségszabályozós olajpumpa:

Lehetővé teszi a láncfűrész szükségleteihez igazodó pontos olajmennyiség adagolását. Az E jelölés a minden esetben elegendő olajmennyiséget biztosítja. A láncfűrész lánckenőolaj fogyasztása akár 50%-kal csökkenthető.

Stihl elektromos láncfűrész túlterhelés védelme

A láncfűrész elektromos motorja a fenyegető túlmelegedés esetében leáll.

Önlekapcsoló szénkefék az elektromos láncfűrész védelmében:

Az önleállító szénkefék elkopás esetén megszakítják az áramellátást, így védik az láncfűrész motorjában lévő kommutátort a károsodástól


 

 stihlkasza.png

 


 

 Stihl fűkaszák - Karbantartási és ápolási tanácsok:

Karbantartási munkálatok:

Valamennyi, a „Karbantartási" munkálatot rendszeresen végezzük el. Ha a berendezés kezelője ezeket a karbantartási munkálatokat saját maga nem tudja elvégezni, ezeket a munkálatokat bízza a szakemberre

Amennyiben Ön úgy ítéli meg, hogy egyedül végzi el a karbantartási munkákat az adott Stihl gépen, akkor az alábbiakban összefoglalt leírást nyújtjuk segítségül.

Ha ezen munkálatok elvégzésére nem került sor, vagy ha ezeket a munkálatokat nem szakszerűen végezték el, károsodások történhetnek, melyekért maga a berendezés kezelője felelős.

Ezek közé tartoznak mindenek előtt:

 • a hajtómű olyan károsodásai, melyek a nem idejében, vagy a nem megfelelően
  elvégzett karbantartási munkálatok miatt történtek (pl. levegő és
  üzemanyag szűrő), a porlasztó beállítása nem megfelelő, vagy a
  hideg levegő járatainak tisztítása nem megfelelő (beszívási nyílások,
  hengerfuratok)
 • a helytelen tárolás miatt okozott rozsdásodás és másfajta, annak
  következtében létrejött károsodások
 • a berendezés károsodása, mely rosszabb minőségi alkatrészek
  használata miatt történt

Könnyen elkopó alkatrészek:

A motoros berendezés egyes alkatrészei előírás szerinti használat esetén is
normális elkopásnak kitettek és attól függően, hogy a berendezés hogyan és
mennyi időn keresztül használt, ezeket az alkatrészeket idejében kell kicserélni

Ezek közé az alkatrészek közé tartoznak többek közt a:

 • vágószerszámok (valamennyi fajta)
 • vágószerszámokhoz való rögzítő alkatrészek (futótányérok, anyák, stb.) vágószerszám védők
 • kuplung
 • szűrők (levegő-, üzemanyagszűrő)
 • beindító berendezés
 • gyújtógyertya
 • rezgéscsökkentő rendszer szigetelőelemei

Üzemanyag:

Benzin

Csakis márkás benzint használjon, melynek oktánszáma legalább 90 ROZ - ólommentes vagy ólmozott. Ha az üzemanyagtartály többszöri feltöltéskor ólmozott benzint használ, a katalizátor hatása jelentősen csökkentett.

Motorolaj:

Csakis minőségi kétütemű motorolajat használjon - legjobb, ha Stihl kétütemű-motorolajat használ, ez a Stihl-motorokhoz illő és a motor tartósságát garantáltan megnövelő készítmény. Ha a Stihl kétütemű-motorolaj nem áll rendelkezésre, csakis a léghűtéses motorokhoz való motorolajat szabad használni, ne használjon vízhűtésű vagy elválasztott olajkeringésű motorokhoz való motorolajat . A kipufogó katalizátorral ellátott motoros berendezések esetén az üzemanyag elkészítéséhez csakis Stihl kétütemű-motorolajat használjon 1:50arányban.

Üzemanyag-keverék készítés

Üzemanyag keverése:

A benzin közvetlen bőrrel való érintkezését és a benzingőzök belélegzését kerüljük el - egészségre ártalmas!!

Keverési arány:

STIHL 1:50-kétütemű motorolaj esetén; 1:50 = 1 rész olaj + 50 rész benzin

Lehetőségekhez képest mindig Stihl olajat használjon, más márkás kétütemű motorolajok esetén; 1:25 = 1 rész olaj + 25 rész benzin keveréket alkalmazzon!

Üzemanyag-keverék tárolása!

Az üzemanyag-keverék elöregszik - csakis a néhány hónapra szükséges keverékmennyiséget készítsük el. A keveréket csakis egy, az üzemanyag tárolására engedélyezett tartályban, száraz és biztonságos helyen tároljuk.

 • Az üzemanyag-keveréket tartalmazó tartályt feltankolás előtt erősen rázzuk fel
 • A tartályban nyomás képződhet - a tartályt óvatosan nyissuk fel
 • Az üzemanyagtartályt és a tárolóedényt időnként alaposan tisztogassuk meg
 • A maradék üzemanyagot és a tisztításhoz használt folyadékot előírás- és környezetvédelmi szempontok szerinti hulladékként távolítsuk el!

Üzemeltetési tanácsok:

Kezdeti üzemeltetéskor:

A gyárból újonnan szállított gépet a harmadik tartályfeltöltésig ne járassuk terhelés nélkül magas fordulatszámmal, így a bejáratási idő alatt a gép nem megterhelt feleslegesen. A bejáratási idő alatt a mozgatott részek működése összhangba kell kerüljön - a hajtóműben nagyobb a súrlódási ellenállás. A motor maximális teljesítményét 3-5-szőrös tartályfeltöltésnyi üzemeltetés után éri el.

Munkavégzés közben:

Ha a gépet hosszabb időn keresztül teljes terheléssel működtettük, a motort rövid ideig még járassuk üresjárati  fordulatban, míg a keletkezett hő nagy része a hideg levegőáramlattal levezetődik, így a hajtóműben lévő alkotórészek (gyújtóberendezés, porlasztó) nem terheltek meg nagyon hőtorlódás miatt.

Munkavégzés után:

Ha a gépet rövid időre állítjuk le a motort engedjük lehűlni. A berendezést feltöltött üzemanyagtartállyal tároljuk a következő üzemeltetésig egy száraz helyen, gyulladásveszélytől távol.

Levegőszűrő tisztítása:

Az elszennyeződött levegőszűrő a motor teljesítményének csökkenését okozza, megnöveli az  üzemanyag-fogyasztást és megnehezíti a beindítást.

Gyújtógyertya:

 • Elégtelen motorteljesítmény, rossz beindítás vagy az üresjárati fordulatban jelentkező zavarok esetén először a gyújtógyertyát ellenőrizzük
 • Kb. 100 üzemóra leteltével cseréljük a gyújtógyertyát - erősen leégett elektródák esetén már hamarabb - csak a gyártó által engedélyezett, zavarmentes gyújtógyertyát alkalmazzunk.

Hajtómű kenése:

Zsírzó csavar kizárólag az egyenesszárú gépek bizonyos típusainál található. Az új fejlesztéseknél ez a  zsírzóhely már nincs kialakítva, az alkalmazott anyagok már nem igényelnek utólagos zsírozást

A berendezés hosszútávú tárolása:

Több mint kb. 3 hónapos munkaszünet esetén

 • Az üzemanyagtartályt egy jól átszellőztetett helyen ürítsük ki és tisztogassuk meg
 • Az üzemanyagot az előírásoknak megfelelően és környezetvédelmi szempontok szerint távolítsuk el
 • Porlasztót járatással ürítsük, különben a porlasztóban lévő membránok összeragadhatnak!
 • A vágóberendezést vegyük le, tisztogassuk meg és ellenőrizzük
 • A berendezést alaposan tisztítsuk meg, különösen a hengerbordakátés a levegőszűrőt!
 • A berendezést egy száraz és biztonságos helyen tároljuk.
 • Ügyeljünk arra, hogy mások (pld. gyermekek) a géphez ne juthassanak

Az elkopások csökkentése és a károsodás elkerülése:

Az ebben a használati utasításban leírtak betartása esetén a gép túlságos elkopása és károsodása elkerülhető.

A berendezés használata, karbantartása és tárolása ugyanolyan gondosan történjen, mint  a használati utasításban ismertetett.

Az összes olyan károsodásért, mely a biztonsági elõírások, a használati utasítások vagy a karbantartási utasításban leírtak be nem tartása miatt történtek, a berendezés kezelője saját maga felelős !!!

Ez mindenek előtt akkor érvényes, ha:

 • a STIHL-cég a berendezésen történt változtatásokat nem engedélyezte
 • olyan szerszámok vagy tartozékok alkalmazottak, melyek a berendezéshez nem engedélyezettek, nem ahhoz tartoznak, vagy rosszabb minőségűek
 • a berendezés nem az előírásnak megfelelően alkalmazott
 • a berendezés sport- vagy versenyszerű rendezvények esetén alkalmazott
 • a berendezés elromlott alkatrészekkel is működtetett és a károsodás emiatt történik

 

vissza a lap elejére>> 

vissza a főldalra>>

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 283
Heti: 294
Havi: 4 291
Össz.: 1 135 251

Látogatottság növelés
Oldal: Tanácsadás
NAGY GÉPSZERVIZ BUDAPEST STIHL VIKING BOSCH MAKITA FLEX - © 2008 - 2019 - nagygepszerviz.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: stilh 230 javitas - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »